Manipulace, manipulátoři

Manipulace, manipulátoři

Příspěvekod Normální žena » 08.05.2012 19:11

Dneska při úklidu jednoho z pytlů po stěhování, na mě vypadla knížka, o které jsem už ani neměla ponětí, že jí mám.
Jmenuje se Nenechte sebou manipulovat a je od Isabelle Nazare-Aga.
Očistila jsem jí a zjistila jsem, že už jí mám od roku 1999 a koupila jsem si jí zřejmě po rozvodu, a pokud si dobře vzpomínám, tak mi kdosi tehdy zeptal, jestli můj ex nebyl manipulátor, když byl dobrým politikem :D, možná se pletu, a důvod koupě byl jiný, je to už 13 let, ale to je jedno.
Sedla jsem si na terasu do křesla a začala číst.
Každý se někdy staneme vědomě i nevědomě manipulátorem, ale takové v téhle knize nemyslí.
Na začátku je 30 bodů, co dělá manipulátor a aby se člověk, který je v našem okolí, napasoval na nálepku manipulátor, tak musí splňovat 26 bodů.
Hodně jsem přemýšlela, jestli někoho takového znám a vnitřně jsem si označila 2 lidi, kteří by se tam napasovat mohli :D , s kterými mi ale nebylo dobře, říkala jsem tomu tehdy intuice, a ani jsem je nijak nevyhledávala a nevyhledávám.
Sama jsem se snažila zapřemýšlet, kolik bodů se hodí na mne, a sklouzla jse k tomu, že v době, kdy byly děti malé, tak tu jakási manipulace byla, ale nyní respektuji to, že jsou dospělí, mají svojí osobnost. Nemyslím si, že nějaký druh manipulace používám v běžném životě.
Jakou máte vy zkušenost s manipulátory?
Normální žena
Nový člen

Re: Manipulace, manipulátoři

Příspěvekod Obycejny_chlap » 08.05.2012 19:25

No, jako asi každý kdo je ženatý, mám občas co do činění s manipulátorkou :)
Ale má to se mnou těžké, protože proti manipulaci jsem docela imunní. Nebo si to aspoň myslím.
Obycejny_chlap
Nový člen

Příspěvekod DIVA » 08.05.2012 21:05

Obycejny_chlap píše: Ale má to se mnou těžké, protože proti manipulaci jsem docela imunní. Nebo si to aspoň myslím.

No já si hlavně myslím, že pokud Ty nějaký její záměr poznáš a stojí Ti za to ho bojkotovat :) , tak to ještě není z její strany tak úplně manipulace.
Manipulaci totiž obvykle nepoznáš (aspoň ne zpočátku).
DIVA
Nový člen

Příspěvekod Knoflíček.cz » 08.05.2012 21:18

Divuš,přesně to jsem OCHovi psala,ale pak to smazala. ;) To,že to vždy nemusí poznat,ale v tomto případě-nebo ve vztazích všeobecně,to je spíš ta "zdravá" a možná ne doslova manipulace.Občas to ke vztahu prostě patří. ;)
Přej-budeTi přáno.
Knoflíček.cz
Nový člen

Příspěvekod DIVA » 08.05.2012 21:28

Knoflí, ano.
A dodávám, že pokud např. nevěrný manžel nepozná manipulaci ze strany milenky, je třeba ho z ní vyléčit jedině dopřáním společného bydlení s tou osobou. Funguje to. Něco málo o tom vím ;) .
Jak vyváznout z toho, že námi manipulují třeba rodiče, to moc nevím, tam možná ztěžuje situaci určitá lítost nad nimi...
A že námi manipulují děti, by nemělo vůbec vadit - proto jsme si je přece pořídili, ne? :D :D
DIVA
Nový člen

Příspěvekod Knoflíček.cz » 08.05.2012 21:44

Zkusme se podívat pravdě do očí, všichni se občas snažíme někým manipulovat, i když to obvykle nečiníme záměrně. Někdy se dokonce snažíme prostřednictvím viny a strachu vmanipulovat do určité činnosti sami sebe.
1. Přistihli jste se někdy, že děláte často věci pro ostatní, které dělat nechcete?
2. Kupujete si věci, o kterých později zjišťujete, že je nepotřebujete nebo ani nechcete?
3. Mluví-li někdo o svých rodičích, cítíte se okamžitě vinni, protože jste těm svým nezavolali celý měsíc, týden, den nebo hodinu?
4. Chová se k vám někdo ve vašem okolí jako k bláznovi?
5. Přistihli jste se někdy, že kupujete nesmyslně drahé boty, oblečení pro svého dospívajícího potomka?
6.Váš šéf huláká: "Bůh musí milovat hlupáky, proto jich navyráběl celou hromadu!" Víte zcela určitě, že tím míní vás?
7. Zavolá-li vám ředitelka školy, kam chodí váš syn, máte chuť jej zapřít a namluvit jí, že mluví s někým jiným než s vámi?
8. Máte pocit, že musíte pověsit obraz od tety Marty (ten s tím šilhajícím velbloudem) nad sedačku v obývacím pokoji, i když je teta Marta již šest let mrtvá?
9. Objevili jste teprve nedávno, že PMS (premenstruační syndrom) je stav, který je třeba léčit, a nikoliv zkratka pro "perzistentně malicherná a sarkastická"?

Pokud jste na některou z těchto otázek odpověděli souhlasně, manipulace pronikla i do vašeho života. Nejste sami. Prakticky každý z nás zná pocit marnosti a často i rozpaků, které manipulace způsobuje počínaje stavem, kdy se cítíte trochu nesví, až po úplnou ztrátu schopnosti slovně reagovat.

Manipulace může být osobní nebo neosobní. Může být vysloveně agresivní nebo překvapivě pasivní. Jak byste například ohodnotili následující situaci? Mladý muž přinese květiny mladé ženě. Je to manipulace? Přináší je, protože ji miluje a protože to s ní myslí vážně? Pakliže ano, je na místě odpověď "ne". O žádnou manipulaci se zde nejedná. Nebo tím říká: "Miluj mě, miluj mě?" Miluje-li ho, nijak ji to neobtěžuje, a tudíž se ani zde nejedná o manipulaci. Ale co když ho ona dáma nesnáší a jeho pozornost ji obtěžuje? V tom případě je na místě odpověď "ano". Je-li jí i přesto stále v patách, pak se manipulace mění v týrání, což překračuje meze slušného chování.

(zdroj:Přestaňte být manipulováni - George H Green, Ph.D. a Carolyn Cooter,)
Přej-budeTi přáno.
Knoflíček.cz
Nový člen

Příspěvekod czDanda » 09.05.2012 05:23

K bodu č.2 - když si koupím kapesníky, ale pak mě přejde rýma a už je nepotřebuju, stávám se automaticky manipulátorem?
Nevymysleli to ti samí borci z Wisconsinu, co tiše žasnou nad tím, že možná existuje i přátelství mezi mužem a ženou? :)
czDanda
Nový člen

Příspěvekod Obycejny_chlap » 09.05.2012 07:54

Pamatuju si jak jsem kdysi zmanipuloval svého tehdy tříletého syna, že se ráno oblékl a nasnídal tak, že jsme místo obvyklých 8:00 vyrazili do školky už v 7:15 :D
Obycejny_chlap
Nový člen

Příspěvekod Plamínek » 09.05.2012 08:07

Manipulátory znám docela dobře. Když už by je člověk nakonec i přiměl k nějakému přiznání, proč si proboha o to, co chtějí neřeknou, ale místo toho se vás do toho pokoušejí nějak vlákat, ozve se ukřivděný výkřik- protože bys to pro mě jinak neudělala! Mají prostě pocit, že by byli odmítnuti, tak pletichaří a dobrý pocit se dostavuje při úspěchu vnutit vám něco, co vlastně ani nechcete. Vdala jsem se do takové rodiny, manipulující se tu včera rojili.
Plamínek
Nový člen

Příspěvekod Knoflíček.cz » 09.05.2012 08:16

Ty bys o tom,Plamí,mohla napsat málem knihu,viď..? :o
Přej-budeTi přáno.
Knoflíček.cz
Nový člen

Další

Zpět na Rozchod, rozvod, krize