Kapesné

Kapesné

Příspěvekod celem » 28.07.2012 08:35

http://www.novinky.cz/ekonomika/274394-polovina-deti-nevystaci-s-mesicnim-kapesnym.html

Nejvíc mě pobavilo: "Z průzkumu také vyplynulo, že děti si více než generace jejich rodičů z kapesného spoří." :) Ano, s tím bezvýhradně souhlasím, protože jsem žádné kapesné nedostávala. :D :D :D Řekla bych, že za mých mladých let většina dětí nedostávala žádné pravidelné kapesné. Chodila jsem každý týden na brigádu, takže jsem bez peněz nebyla. :)
celem
Nový člen

Re: Kapesné

Příspěvekod czDanda » 28.07.2012 15:45

Když k nám jednou za rok přijela pouť, dávala mi babička 20,-Kčs. Druhá babička taky.
Jednoho léta jsem je místo do atrakcí vrazila do pokladničky a překvapeným rodičům vysvětlila, že si šetřím na magnetofon.
Pohotová matka - ekonomka - obratem spočetla, kolik let bych tímto způsobem musela šetřit. Tím uťala mou spořivost hned v zárodku. :D
czDanda
Nový člen

Příspěvekod DIVA » 31.07.2012 13:34

czDanda píše: a překvapeným rodičům vysvětlila, že si šetřím na magnetofon.
Pohotová matka - ekonomka - obratem spočetla, kolik let bych tímto způsobem musela šetřit. Tím uťala mou spořivost hned v zárodku. :D

:D :D Nevědomky proběhla výchovná chyba :D . Nic si z toho nedělej, šetřit umí málokdo. My jsme se dnes bavili o tom, kdo je větší "rozhazovač", jestli chlapi nebo ženy. Nepřekvapil závěr mužů, že ženy, a závěr žen, že muži :D :D . Tedy nejednalo se o debatu o utrácení, spíš o hospodaření (kdo dokáže utáhnout doma kohoutek víc, jen aby zbylo na něj).
Celem, taky jsem kapesné nedostávala a navíc pro mě ani nebylo normální si nechat peníze z brigád - ty jsem doma našim odevzdávala.
DIVA
Nový člen

Příspěvekod celem » 31.07.2012 13:57

Divo, já to neberu jako nějakou újmu, že jsem neměla kapesný. Jednak si myslím, že mě to dobře připravilo na život, protože jsem vždycky uměla vyjít s málem a pak to jsou legrační vzpomínky na dětství, které jsou našim dětem vcelku nepochopitelné. A taky mi přijde "úsměvný", když vyjde článek o kapesném, kde uvádějí, kolik by děti měly mít a leckde v rodinách si to prostě nemůžou dovolit. Když si to pak děti přečtou a ohánějí se tím - nezávidím těm rodičům, kteří na to nemají.
celem
Nový člen

Příspěvekod Knoflíček.cz » 31.07.2012 14:22

Nápodobně-ani já kapesné nedostávala,i když naši by s tím problém neměli.Tak nějak jsem si o pár kaček občas řekla,ale už si nepamatuju,jestli třeba i proto,že máti moc vyzvídala,co si za to chci koupit...?Vážně nevím.A taky jsem se snad i díky tomu (už tehdy) naučila dost šetřit.
Přej-budeTi přáno.
Knoflíček.cz
Nový člen

Příspěvekod celem » 31.07.2012 15:26

Knoflí, já myslím, že za našeho dětství a mládí nebylo kapesné vůbec běžný. Většinou ho dostávali děti zámožných rodičů a považovalo se to za zbytečnost. :D
celem
Nový člen

Příspěvekod Knoflíček.cz » 31.07.2012 15:28

Je to možný.Myslím,že tak nějak to bylo.
Přej-budeTi přáno.
Knoflíček.cz
Nový člen

Příspěvekod DIVA » 31.07.2012 19:54

celem píše:Divo, já to neberu jako nějakou újmu, že jsem neměla kapesný.

Jojo, to já taky ne, prostě to takhle pro mě bylo normální.
Až jsem časem zjistila, co si děcka pokupovaly za peníze z brigošky, zatímco za ty moje se opravily brzdy na autě, docvaklo mi, že to možná už bylo trošku přes míru. :) Každopádně zpětně oceňuji, jak byli moji rodiče v některých případech ohledně výchovy obzvláště jednotní :D :D .

Akorát jsem potom (v duchu) nesouhlasila s jednou mojí kámoškou, která dávala synkovi týdně pětikačku, přičemž Fidorka už stála asi 5,80. To mi připadlo o ničem.
DIVA
Nový člen

Příspěvekod DIVA » 31.07.2012 19:58

celem píše:když vyjde článek o kapesném, kde uvádějí, kolik by děti měly mít a leckde v rodinách si to prostě nemůžou dovolit. Když si to pak děti přečtou a ohánějí se tím - nezávidím těm rodičům, kteří na to nemají.

Máš pravdu. Např. dceřina spolužačka dostává cca 10 tisíc měsíčně. Její dva sourozenci taktéž. Ale jejich tatík je cizinec a moje dcera v tomhle už naštěstí rozumná. Jo, výchova (ta "správná") je náročná. :)

Ale o sobě si myslím, že teda moc šetřit neumím. :( :) Zrovna v těchto dnech jsem poznala zajímavého člověka, který vyslovil něco v tom smyslu, proč se snažit vydělat peníze, když stačí se uskrovnit. Za toto myšlení ho neskonale obdivuji. Já měla doteď (mylný) dojem, že peníze se vždycky hodí. :D
DIVA
Nový člen

Příspěvekod Knoflíček.cz » 01.08.2012 07:21

Divuš,to ses fakt nepřeklikla?10 tis.vysokoškolákovi jako KAPESNÉ????? :eek: :confused: Ksakru,vždyť někteří kolikrát mají skoro takový PLAT!!

„Peníze člověka nemění, jen ukazují, jaký je, když se nemusí snažit,“ napsal motivační autor a řečník Tim Ferriss.
Přej-budeTi přáno.
Knoflíček.cz
Nový člen

Další

Zpět na Výchova, polepšovna a vztahy