Dovolená malého dítěte s ex

Dovolená malého dítěte s ex

Příspěvekod Marketa86 » 05.08.2012 18:56

Ahoj, prosím o radu. Nedávno jsme se s bývalým rozešli - máme spolu rok a půl starého syna. Proběhl soud, malého mám v péči já, výživné je stanovené, na úpravě styku jsme se soudně nedomluvili, záleží čistě na ústní dohodě. Před několika dny vyrukoval s tím, že by se synem chtěl jet na týden do Itálie nebo Turecka, já s tím nesouhlasím. Myslíte, že mám povinnost mu dítě svěřit? Do kdy soudy berou v potaz, že je dítě plně závislé na matce? Děkuji za názory a odpovědi
Marketa86
Nový člen

Re: Dovolená malého dítěte s ex

Příspěvekod Iwab » 05.08.2012 22:14

Nepíšeš, jestli a jak se tvůj ex staral o dítě doposud. Ale i tak bych asi měla strach pustit s ním rok a půl staré dítě na zahraniční dovolenou. Jak je to s těmi soudy nevím, ale spíš bych se poradila třeba se sociální pracovnicí.
Nenapravitelný romantik :D
Iwab
Nový člen

Příspěvekod Knoflíček.cz » 06.08.2012 04:05

Markétko,psala jsem 1 soc.pracovnici,tak pro Tebe snad budu mít její radu,ale to nejdřív večer,až přijedu z práce.
Přej-budeTi přáno.
Knoflíček.cz
Nový člen

Příspěvekod Zlata » 06.08.2012 07:30

A proč je to vlastně problém, aby s expřítelem syn na dovolenou odjel? Chápu, že je malej, ale k moři jezdí/lítají i menší děti a pokud se o něj umí postarat, tak v tom nevidím problém :confused:
Zlata
Nový člen

Příspěvekod DIVA » 06.08.2012 08:27

Zlatí, problém v tom uvidíš, až porodíš.
Já bych osobně nesouhlasila. Tak malé dítě z takové daleké cesty ani z moře stejně ještě vůbec nic nemá, a kdyby se mu cokoliv zdravotního přihodilo, odnese to nutnou následnou péči o děcko obvykle mamina. Nebo má snad tatínek tolik dovolené a možnosti čerpat OČR, aby případnou nemilou situaci potom dlouhodobě řešil?
Hmm, určitě bych být Markétou oběhla nějaké ty sociální pracovnice a zjistila si, co musím a nemusím...
Naposledy upravil DIVA dne 06.08.2012 11:41, celkově upraveno 1
DIVA
Nový člen

Příspěvekod celem » 06.08.2012 08:46

Pro takhle malé dítko není moc dobré, aby cestovalo k moři - jednak dlouhá cesta a pak menší děti hůř snášejí horké počasí. Už při samotném cestování jsou kojenci a batolata (do 3 let věku) vystaveni zdravotním rizikům, protože potřebují být především v prostředí, na které jsou zvyklí, které znají a kde se mohou cítit klidně a bezpečně. Malé děti mají nezralý imunitní systém a proto hrozí častější onemocnění virovými a bakteriálními infekcemi. Vlivem častého používání klimatizace + náhlých změn teplot mohou takto malé děti snadno prochladnout, spustí se jim rýma nebo začnou kašlat. Pokud vím, tak většina pediatrů se spíš přiklání k tomu, aby děti jezdily k moři až od 2 - 3 let.
celem
Nový člen

Příspěvekod czDanda » 06.08.2012 08:48

Možná by stačilo potvrzení pediatra, že nedoporučuje.
czDanda
Nový člen

Příspěvekod Aneke » 06.08.2012 09:36

A to jako, letadlem, autem ? Na tyden ? Sam ? Vzdyt to je naotocku. Tak to jsem jeste neslysela, ze by si chlap chtel vzit na starost rok a pul stare dite k mori, Italie, Turecko, absolvoval tak dlouhu cestu, jen tyden tam pobyl.

Zazraky se sice deji, myslim, ze to nikdo s ucastnenych nemyslel vazne :) Podotykam, ze ja jako zena bych sama do toho nesla. Autem to vubec neprichazi v uvahu a letatadlem to je pekna fuska a k tomu na tak kratky pobyt. Docela jsem zvedava na dalsi plany cestovani.
Aneke
Nový člen

Příspěvekod Knoflíček.cz » 07.08.2012 20:05

Markéto,posílám odpověď soc.pracovnice.
Otec má samozřejmě právo Vašeho syna vidět, Vy ale nemáte povinnost pustit syna s otcem k moři. Pokud není styk syna s otcem upraven soudně, záleží čistě na dohodě vás dvou. Pokud dohoda nebude možná, ale otec bude trvat na tom, že chce se synem k moři odjet, může se obrátit na soud - rozhodnutí soudu by mohlo Váš souhlas nahradit. Stejně tak Vy můžete požádat soud o zákaz vycestování otce se synem do zahraničí. Žádost o zákaz by ale měla být podpořena vážnými důvody. Vážným důvodem by mohlo být riziko, že by se otec se synem ze zahraničí nevrátil (toto hrozí zejména u cizinců, kteří mají v zahraničí příbuzné) nebo skutečnost, že otec není schopen se o syna po dobu pobytu řádné postarat. Záleží pak čistě na rozhodnutí soudu, které straně vyhoví. Žádná striktní věková hranice pro to, kdy je dítě ještě plně závislé na matce a kdy už nikoliv, ale neexistuje.
Přej-budeTi přáno.
Knoflíček.cz
Nový člen

Příspěvekod anoliska » 28.09.2012 19:49

Nevím,ale z pozice matky bych se s otcem zkusila domluvit,že to malé je opravdu malé na vycestování do zahraničí.Nepíšeš jaký vztah měl otec k dítěti,jestli se o něj dokázal postarat třeba v tvé nepřítomnosti nebo tak,což by mohlo hodně napomoct.Ale i tak je to brzo.Tady po Čechách budiž,ale do zahraničí bych to taky nepovolila.
anoliska
Nový člen

Zpět na Rozchod, rozvod, krize